Boekverslag schrijven instructies

Hoe schrijf je nu een goed boekverslag over bv "Oorlogswinter" van Jan Terlouw, of "Afblijven" van Carry Slee. Hoe maak je een boek uittreksel of samenvatting. Waar vind je goede voorbeelden voor een goed boek verslag of uittreksel, dat is best lastig. Hier vind je aanwijzingen voor het schrijven van zo'n verslag

Hoe schrijf je een goed boek boekverslag?

Voor Nederlands zullen veel studenten en scholieren een boekverslag moeten schrijven. Voor het schrijven van een goed boek uittreksel moet je op een aantal zaken letten. Zorg om te beginnen dat je een goed boek uitzoekt. Schrijvers als Harry Mulisch (de Aanslag), Jan terlouw (Oorlogswinter) en Carry Slee (Afblijven) zijn altijd goed. Kies vooral ook een boek dat je zelf leuk vindt, dat maakt het ook veel makkelijker om een goed verslag te schrijven.

De aanwijzingen die we hier geven voor het schrijven van een boekverslag zijn slechts een leidraad, je hoeft niet per se alle punten over te nemen....

Lees het boek vooral zelf! De lijst met links op de home-page biedt weliswaar veel links naar goede boekverslagen, maar het is raadzaam deze alleen ter inspiratie te gebruiken. Docenten hebben tegenwoordig middelen om plagiaat op te sporen! Je zou je motivatie voor het gekozen boek eventueel mee kunnen nemen in je boekverslag.een boekverslag schrijven is best lastig

Zorg vervolgens dat je de feitelijkheden rond het boek meeneemt in je boek uittreksel. Dat zijn o.a. de volgende punten:

  • Titel
  • Auteur
  • Jaar van uitgave
  • ISBN-nummer
  • Uitgeverij

Ten tweede maak je een goede, feitelijke samenvatting van het boek. Zorg ervoor dat dit vrij feitelijk en objectief wordt beschreven. Ga niet te diep in op details, maar schrijf vooral de grote lijnen op. Let verder op de volgende zaken:

  • Beschrijf de hoofdpersoon of personen in je boekverslag. Wat zijn motieven en beweegredenen, Beschrijf hun onderlinge relatie, geef eventueel het perspectief van het boek aan (door welke persoon wordt het verhaal verteld?). Beschrijf eventueel de ontwikkelingen die de hoofdpersoon doorgaat in de loop van het boek.
  • Beschrijf de setting: Schrijf bv op in welke tijd het verhaal speelt, op welke plaats in welk land
  • Wat is het thema van het boek. Waar gaat het nu eigenlijk over? eef eventueel aan of je vind dat het thema goed in het boek wordt
  • Indien nodig: verklaar de titel van het boek

Het lastige punt is om aan te geven dat je het boek en de intentie van de auteur goed hebt begrepen. Beschrijf de thematiek en het motief.

Geef tenslotte zelf je mening over het boek. Hiermee kun je laten zien dat je het boek goed begrepen hebt. Geef aan of je het thema goed vindt, en of het correct in het verhaal wordt meegenomen.
Zou je het boek aan anderen aanraden? Waarom wel/niet?

Je zou eventueel nog een kort schrijven aan de auteur van het boek kunnen wijden, niet te lang.

Ter referentie geven we je nog een aantal links naar boekverslagen die naar onze mening erg goed zijn:

Tenslotte kun je het verslag nog eens door anderen laten lezen voordat je het aan je leraar afgeeft. Check eventueel op de home pagina onder het kopje INSTRUCTIES een aantal links die meer aanwijzingen geven.

NB: Check natuurlijk vooral ook of je docent geen afwijkende instructies geeft voor je boek samenvatting!

Also check our english Word and Character count tool